Home Yleinen • Valmistaudu jouluun design-kalusteilla

Valmistaudu jouluun design-kalusteilla

 - 
Joulupöytä

Jouluihminen aloittaa uuden joulun suunnittelemisen hyvissä ajoin – ehkä heti edellisen joulun jälkeen. Hän miettii aattoillan ruokalistaa, läheisille ostettavia lahjoja ja kuusenkoristeita pitkin vuotta – ja tietenkin joulusisustusta! Moni yhdistää joulusisustuksen pörröisiin tekstiileihin, pukkikoristeisiin, olkihimmeleihin ja joka puolella palaviin kynttilöihin. Punainen ja vihreä hallitsevat stereotyyppistä joulusisustusta. Voi olla, että joulua varten hankitaan ihan omat verhot, matot ja tyynynpäälliset. Nämä tekstiilit ovat esillä vain kuukauden verran joka vuosi, ennen kuin ne laitetaan piiloon maltillisemmin kuvioitujen ja vaaleampisävyisten tieltä. 

Kaikki eivät kuitenkaan lämpene tonttukuvioisille pöytäliinoille, juuttimatoille ja olkipukeille. Monen mielestä lämmin ja rauhallinen tunnelma syntyy harkituista asetelmista, selkeistä design-kalusteista ja vähistä tekstiileistä. Kodin kauneutta ja harmoniaa ei haluta pilata glitterillä ja räikeillä väreillä, ei varsinkaan jouluna, mikä on hiljentymisen ja viihtyisän yhdessäolon aikaa. Kaikkiin suomalaiskoteihin ei tule edes kuusta, vaan havuseppele ovessa tai kuusenoksa maljakossa riittää. Tässä ei tietenkään ole mitään vikaa, sillä jokainen saa luoda itselleen sellaisen joulun, kuin haluaa. Mieleiset kalusteet ja tekstiilit luovat kodin. Oman kodin sisustukseen saa valita elementtejä, mitkä ovat itselle tärkeitä. Mieluisiin sisustuselementteihin, kuten design-kalusteisiin ja design-valaisimiin panostaa mielellään enemmänkin rahaa, sillä niistä on iloa vuosikymmenten ajaksi. Upeaa nojatuolia tai näyttävää kattovalaisinta ei siivota pois joulun jälkeen, vaan se saa olla kodin kunniapaikalla jatkuvasti.

Kun valitset kalusteita, valaisimia, verhoja tai sisustusesineitä, mieti, mikä on sinulle tärkeää. Trendit muuttuvat jatkuvasti, niistä ei kannata välittää. Tärkeintä on rakentaa kotia, missä sinä itse ja sinun läheisesi viihtyvät. Laatuun kannattaa panostaa, koska huolella suunnitellut ja tasokkaista materiaaleista valmistetut tuotteet ovat ajattomia ja pitkäikäisiä. Kun tuote on suunniteltu käyttöä, eikä kertakäyttöisiä trendejä varten, siinä on usein monenlaisia käyttömukavuutta parantavia yksityiskohtia. Tästä hyvä esimerkki on tanskalainen valaisinvalmistaja Louis Poulsen ja sen suunnittelemat klassikkovalaisimet. Louis Poulsenin kunniaksi on sanottava sekin, että sen tuotteet edullisempia kuin monien muiden design-valaisinvalmistajien.

Design-kaluste – hyvä joululahjaidea 

Lapset

Lapsi ilahtuu saadessaan jouluna jättimäisen kasan lahjoja. Mitä enemmän availtavaa, sen hauskempaa. Paperien repiminen ja yllätysten paljastuminen on yksi joulun kohokohdista, mitä odotetaan jo kuukausia ennakkoon. Aikuisena lahjojen määrä ei ole enää niin tärkeää, sen sijaan arvostetaan lahjojen laatua. Hyvä joululahja on jotain, mikä sopii lahjan saajan makuun, ja mitä lahjan saaja on ehkä jo pitkään himoinnut. Design-kalusteista kiinnostunut ilahtuu tietenkin suunnattomasti saadessaan jonkin valaisimen tai huonekalun, mistä on ollut jo pitkään kiinnostunut. Design-harrastaja ei yleensä vain voi kävellä kauppaan ja ostaa uutta ruokapöytää tai sohvaa, sillä harvalla on siihen taloudellisia mahdollisuuksia. Ruokapöytä tai sohva maksaisi Ikeassa alle satasen, ja nettikirppiksiltä voisi lastulevypöydän tai vain hieman nuhraantuneen kangassohvan saada vielä huomattavasti tätä huokeammalla. Vannoutunut design-fani on mieluummin ilman ruokapöytää, kuin tyytyy johonkin korvikkeeseen. Hän säästää niin kauan, että saa kokoon pari tonnia juuri sitä oikeaa ruokapöytää varten. Sohvasta hän voi joutua maksamaan enemmänkin – esimerkiksi  Ludwig Mies van der Rohen suunnittelema Barcelona-sohva maksaa miltei kymppitonnin.

Voi olla, ettei lahjan antajallakaan ole ylimääräisiä tuhatlappusia design-kalusteiden ostoon. Joulun alla moni pikavippiyritys tarjoaa vakuudettomia luottoja ja lupaa tonnikaupalla rahaa tilille jo viidessä minuutissa, mutta kannattaa vakavasti harkita, lähteekö siihen touhuun mukaan. Yksi vaihtoehto on laittaa hattu kiertämään, eli kysellä sukulaisilta ja muilta joka joulua lahjoja lähettäviltä henkilöiltä, olisiko näillä kiinnostusta kimppalahjaan. Toisaalta, design-huonekaluja himoitseva henkilö on varmasti jo tottunut odottamaan. Joulun paras lahja voi olla lahjalupaus, eli tieto siitä, että klassikkovalaisin tai -nojatuoli on jossain vaiheessa hänen. Hauska idea on antaa lahjalupauksen kanssa miniatyyriversio kyseisestä huonekalusta. Nettikaupoissa myydään pikkuruisia nukkekotiversioita monista ikonisista klassikkohuonekaluista. Esimerkiksi Eero Aarnion kuuluisa pallotuoli lähtisi noin neljälläkympillä – tällä saa lisäaikaa kerätä vaaditut yli 6000 euroa oikean version ostoon. Gerrit Rietveldin himoittu Red Blue -tuoli irtoaa parillakympillä, ja Vitran Lounge Chair raheineen noin 35 eurolla. (Pelkkä tuoli maksaa oikeasti yli 5600 euroa.) Edellä mainitun Barcelona-sohvan miniatyyriversio on niin ikään kolmekymppiä. Miten olisi Verner Pantonin sydämenmuotoinen Heart-tuoli vuodelta 1959, nyt vain parillakympillä neljäntonnin sijaan?

In Yleinen

Author:Seutuportti