Home Yleinen • Tarkista nämä asiat autostasi, ennen kuin lähdet matkalle

Tarkista nämä asiat autostasi, ennen kuin lähdet matkalle

 - 

Oletko suunnittelemassa autoretkeä hieman kauemmas? Tässäpä pari kätevää vinkkiä valmisteluista, joita ennen reissua kannattaa tehdä!

Suomessa etäisyydet ovat pitkiä ja jos se taitetaan autolla, niin usein ajetaan useita satoja kilometrejä. Suomalaiset lähtevät usein autolla matkalle jopa Välimerelle asti tai ainakin muualle Eurooppaan. Naapurimaihinkin on usein pitkä matka ajaa. Silloin kun lähdetään autolla johonkin kauas, niin auto kannattaa tarkistaa hyvin. Auto kannattaa käyttää perushuollossa jos mahdollista, mutta monen asian voi tarkistaa usein myös itse. On tympeää jos auto hajoaa kesken matkan tai vaikkapa ilmastointi lakkaa pelaamasta helteellä.

Juuri ennen lähtöä tehtävät asiat

Auton rengaspaineet

Rengaspaineet kannattaa tarkistaa ennen matkaa

On muutama asia, jotka kannattaa tehdä juuri ennen lähtöä. Renkaiden paine kannattaa käydä tarkistamassa. Auto on usein täynnä tavaraa reissuun lähdettäessä ja siten painavampi kuin yleensä. Renkaiden ilmanpaineiden tulee olla varsinkin tällöin oikeat. Kun paineet ovat oikeat niin renkaat toimivat kuten pitää ja polttoainettakin kuluu mahdollisimman vähän. Renkaiden täytyy myös olla hyväkuntoiset. Jos ne ovat enää juuri ja juuri ajokelpoiset ja niissä on enää syvyyttä vähän, niin ne tulisi vaihtaa uusiin tai uudempiin. Koska renkaat pitäisi joka tapauksessa vaihtaa pian uusiin niin miksipä ajaisi reissussa huonoilla renkailla. Se voisi olla vaarallista varsinkin vesisateella tai jos talvella lähdetään reissuun niin jäässä ja lumessa olisi vaarallista ajaa. Muista myös että auton vararenkaan pitää olla mukana.

Auto kannattaa käyttää autopesussa juuri ennen reissua tai pestä itse. Ainakin auton lasien ja peilien pitää olla puhtaat, jotta näkyvyys ajossa on paras mahdollinen. Kun auto on puhdas, niin näkee paremmin että auton ulkoinen puoli on kunnossa. Valojen toimivuus kannattaa tarkistaa ja kun ne ovat puhtaat niin auton valot näkyvät myös paremmin. Jarruvalot kannattaa tarkistaa myös. Varsinkin jos ollaan menossa Saksan autobaanoille ajamaan, niin hätävilkun tulee olla kunnossa. Siellä sitä voi joutua useinkin käyttämään, koska moottoriteillä käy usein niin että liikenne on täysin pysähtynyt tai hidastuu yhtäkkiä. Tällöin siellä laitetaan heti hätävilkku päälle varoittamaan takana tulijoita. Suomessa käy harvemmin näin, mutta hätävilkun on hyvä olla aina kunnossa.

On hyvä täyttää täyteen juuri ennen lähtöä tuulilasinpesunesteen säiliö ja jäähdytinnestekin kannattaa tarkistaa. Muista myös pakata auto turvallisesti. Mieti miten tavarat lentelevät jos pitää tehdä äkkijarrutus. Kaikki irrallaan olevat tavarat voivat lentää jarrutuksessa jonkun päälle autossa. Olisi hyvä jos suurin osa tavaroista olisi auton peräkontissa. Pullojen pitää olla autossa sellaisessa paikassa josta ne eivät pääse vierimään kuskin jalkoihin ja vaikkapa jarrun alle, jolloin kuski ei pysty jarruttamaan autoa.

Muut tarkistukset

Auton moottori

Moottori voi olla hyvä tarkistaa ennen reissua

Jos on lähdössä autolla pitkälle matkalle, niin yksi tärkeä asia on että auton öljyt on tarkistettu lähiaikoina. Mukaan voi myös ottaa autolle sopivaa öljyä, jos tarkistuksesta on jo jonkin aikaa, mutta auton huoltoonkin on vielä aikaa. Öljyn voi tarkistaa itse ja jos arvelee että matkan aikana voi joutua sitä lisäämään niin on hyvä että sitä ei tarvitse matkalla lähteä etsimään. Samalla jos öljyt käyttää vaihdettavina, kannattaa pyytää autohuoltamolta pikainen yleistarkastus. Erityisesti auton alustasarjat, renkaiden kunto sekä pakoputken ruostetaso ovat asioita, joihin ei välttämättä kiinnitä itse huomiota, mutta jotka ovat tärkeitä tarkistettavia!

Jos lähtee autolla ulkomaille niin pitää selvittää mitä kaikkea varusteita siellä autossa vaaditaan olevan. Aika monessa maassa vaaditaan huomioliivit kaikille autossa olijoille. Sellaisista ei ole haittaa vaikka ajettaisiin Suomessakin. Jos joudutaan pysähtymään tien varteen, niin on turvallista laittaa huomioliivit päälle ennen autosta poistumista. Joissakin maissa vaaditaan myös sammutin. Autosta on hyvä löytyä myös ensiapulaukku, lähdettiin sitten ajamaan mihin päin tahansa. Myös varoituskolmio pitää olla aina autossa mukana.

In Yleinen

Author:Seutuportti