Home Matkailu, Yleinen • Suojaa kotisi syrjäseudulla hälytysjärjestelmällä

Suojaa kotisi syrjäseudulla hälytysjärjestelmällä

 - 
Guard dog on duttyt

Moni luottaa kotinsa turvallisuuden takaamisessa itseensä, koiraansa ja naapureihinsa. Tällainen järjestelmä ei kuitenkaan ole aukoton. Kukaan tuskin on aina kotona, eikä naapureidenkaan voi luottaa vahtivan toisen taloa herpaantumatta 24/7. Syrjäseudulla ei välttämättä ole naapureitakaan. Koira saattaa karkottaa murtovarkaat, mutta se ei osaa soittaa hätänumeroon tulipalon sattuessa.

Nykyaikaiset hälytysjärjestelmät ovat monipuolisia kodin turvallisuuden parantamiseen tarkoitettuja kokonaisuuksia. Ne puhuvat, tuntevat, näkevät ja kuulevat – niillä siis saa puheyhteyden hälytyskeskukseen, ne aistivat murtoyritykset jo ennen ikkunan tai oven aukeamista ja ne lähettävät reaaliaikaista kuvaa hälytyskeskuksen työntekijöille. Vuotovahti hälyttää vesivahingosta ja paloilmaisin tulipalosta. Hälytysjärjestelmät ovat tänä päivänä tavallisten suomalaisten ulottuvilla, sillä niiden hankinta- ja käyttökustannukset ovat todella edullisia. Hälytysjärjestelmien tarjoamaa mielenrauhaa ei voi rahalla mitata.

Miten voin itse varmistaa kotini turvallisuuden?

Ennen kuin lähdet matkalle

On monia tapoja varmistaa kodin turvallisuus pitkien työpäivien, työmatkojen tai lomamatkojen ajaksi. Monet pienet vinkit edesauttavat kodin turvallisuutta, kuten palovaroittimien säännöllinen testaus ja sammutuspeitteiden sekä palosammuttimien hankkiminen. Paloturvallisuuden kannalta on tärkeää laittaa sähkölaitteet pois päältä – virransäästötila ei riitä. Vain jääkaappi ja pakastin tulee pitää päällä, jos niissä on jotain säilytettävää. Pesukoneiden hanat on aina käytön jälkeen sammutettava ja pitkien matkojen ajaksi vedenkierron voi kokonaan katkaista vesivuotojen ehkäisemiseksi. 

Loma ajaksi pihalle voi jättää leluja ja kottikärryjä, mitkä saavat talon näyttämään asutulta. Samasta syystä verhoja ei kannata jättää kiinni, eikä mitään arvokasta näkyville. Sosiaalisessa mediassa ei kannata julistaa koko perheen lomaa etukäteen, ja paikkatietopäivityksetkin ovat hieman arveluttavia. Kannattaa sopia postilaatikon tyhjentämisestä, jotta pursuileva postilaatikko ei paljastaisi asukkaiden poissaoloa. Toisin sanoen, kannattaa tehdä kaikkensa, ettei paljastaisi poissa oloaan mahdollisille varkaille. Jos vielä huolehdit etu- ja takaoven kunnollisesta lukituksesta ja asennutat taloon kattavan hälytysjärjestelmän, olet tehnyt kaikkesi kodin turvallisuuden eteen. Jos vahinkoja kuitenkin sattuisi, esimerkiksi vesivahinko, hälytyskeskus saisi siitä heti tiedon. 

Pelkkä varoitustarra tai -kyltti hälytysjärjestelmästä riittää estämään useimmat asuntomurrot, mutta varmuuden vuoksi kannattaa ajastaa kodin valot syttymään ja sammumaan automaattisesti lomamatkan aikana. Nykyaikainen hälytysjärjestelmä mahdollistaa tällaisenkin valaistuksen automatisoinnin. Postilaatikon tyhjentämistä se ei sentään hoida puolestasi. Jos lähellä ei asu naapureita, jotka voisivat tyhjentää postilaatikon loman aikana, kannatta ottaa yhteyttä postiin ja pyytää jakelun keskeyttämistä ja loman aikana tulevan postin säilyttämistä, tai kääntää posti määräaikaisesti toiseen osoitteeseen, esimerkiksi vanhempien kotiin.

Nykyaikaisen hälytysjärjestelmän hienouksia

Hälytysjärjestelmä lähettää siis tiedon kaikista murtoyrityksistä, tulipaloista ja vesivuodoista suoraan hälytyskeskukseen, joka osaa lähettää poliisit tai palokunnan paikalle jo ennen, kuin isompia vahinkoja ehtii sattua. Tieto murtoyrityksistä välittyy ovi- ja ikkunavahdin avulla. Ne reagoivat murtamisesta aiheutuvaan tärinään. 

Hälytysjärjestelmä voidaan kytkeä päälle ja pois kännykällä, eli erityisellä mobiilisovelluksella. Kotona yksin oleva kissa tai koira ei laukaise hälytystä, ei myöskään omilla avaimilla kotiin tuleva lapsi tai älylukon avulla sisään pääsevä siivooja, kodinhoitaja tai koiran ulkoiluttaja. 

Hälytysjärjestelmä saattaa lähettää erillisen ilmoituksen siitä, että lapsi tulee kotiin. Näin iltavuorossa olevan vanhemman ei tarvitse pohtia, onko kaikki hyvin, tai noudattaako lapsi kotiintuloaikoja. Lapsenkin on turvallista olla yksin kotona, sillä jos sähkölaite alkaisi kuumeta tai ulkoa kuuluisi outoja ääniä, saa hän yhdellä napin painalluksella yhteyden hälytyskeskukseen. Jos hälytys kuitenkin laukeaisi vahingossa, ottaa hälytyskeskuksen päivystäjä suoran puheyhteyden kotiin, ja lapsi voi selittää tilanteen. Näin poliisi ei tule suotta paikan päälle.

Lomamatka saattaisi mennä pilalle, jos koko ajan nousisi mieleen kysymys siitä, onko kahvinkeitin pois päältä tai jäikö ulko-ovi auki. Tällaista vaaraa ei enää ole, sillä kodin elektroniikkalaitteet voi asettaa sammumaan hälytysjärjestelmän mennessä päälle kotoa lähtiessä. Lisäksi mobiilisovellus antaa ilmoituksen oven tai ikkunan unohtumisesta auki.

Lasta tai aikuista voi jännittää yksin kotona oleminen, varsinkin syrjäseudun pimeinä öinä. Kotiin voidaan asentaa osasuojaus, eli kotona voi liikkua ilman kameravalvontaa, mutta ikkuna- ja ovivahdit ovat päällä mahdollisten murtoyritysten varalta. Lapsen huoneeseen voi asentaa SOS-painikkeen, jotta hän saa neuvoja ja apua poistumatta omasta huoneestaan, jos yöllä kuuluu ihmeellisiä ääniä, tai turvapainikkeen, millä ovi- ja ikkunavahdit voi asettaa päälle ennen nukkumaan menoa.

Author:Seutuportti