Home Maakuntamatkailu • Maakuntamatkailu avartaa

Maakuntamatkailu avartaa

 - 

Aina ei kannata jäädä kotiforssaan 

Oi ja voi, mikä hienompaa kuin kesäiltana startata auto ja suunnata paikkaan, jota joku saattaa kutsua skutsiksi, landeksi tai ihan joskus jopa jollain paikkakunnan nimellä! Auto täynnä tovereita, musa pauhaa ja asfaltti on kuumaa! Sikäli mikäli ylipäätään asfalttia löytyy..

Matkailu avartaa

Kuten jokainen tietää, niin matkailu todellakin avartaa. Ja kyllä, ihan jopa maakuntamatkailu. Miksi lähteä järveä edemmäs kalaan, jos mahdollisuus on mennä myös siihen lähirapakkoon?

Monen paikkakunnan likellä on olemassa mielekkäitä paikkoja nimenomaan maakunnissa, joista suurin osa ei edes tiedä ennen kuin sinne vahingossa eksyy. Sitä luulee niin tietävänsä ja tuntevansa kotikulmat ja hieman paikkoja kotikulmienkin ulkopuolelta, mutta haitua on tämäkin. Kunnes todellakin vahingossa eksyy paikalle.

Isommalla porukalla isompi kiva

Iso pakettiauto

Isompaan pakettiautoon mahtuu enemmän ihmisiä

Maakuntamatkalle lähtiessä ainakin itse olen huomannut, että kavereiden määrässä on suora yhteys reissun laatuun. Isommalla porukalla tulee yleensä aina parempaa huumoria ja jutut ovat muutenkin monipuolisempia. Jos kukaan ei siis omista etukäteen isompaa kaaraa, kannattaa harkita pakettiauton vuokrausta. Näin kaikki halukkaat mahtuvat samaan kulkupeliin!

Kaffepaussi

Matkalla mummolaan, serkkulaan tai vaikka määränpäähän nimeltä tuntematon, voi toisinaan sykäistä pienoista kiertoreittiä. Ai miksi? No nimenomaan juuri siksi, että saa selville niitä kaikista rauhallisimpia seutuja ja näkee välillä jotain muutakin maisemaa, kuin sen ainaisen pikatien, jota pitkin pitänee kiitää kohteeseen mahdollisimman rivakasti.

Usein maaseudulla ja hieman kaupungin ulkopuolella voi törmätä mielekkäisiiin maalaispaikkoihin, joissa saattaa olla ihana pieni kahvila tai putiikki. Eihän sinne muutoin eksyisi, jos ei koskaan reitiltä poikkea tai kuulopuheet tule sinulle saakka. Maaseudulla on paljonkin ihania pieniä maatiloja, joista voi käydä haukkaamassa tuoretta leipää ja maistaa kupin oikein herkullista kaffetta. Ja vaikka ostaa mummolle tuliaisiksi kakkoa ja pullaa.

Takaisin luontoon!

Niin, kuten jokainen citypenthousessa asuva varsin hyvin tietää, olemme todellakin jo niin kaukana luonnosta, kuin vain suinkin on mahdollista. Kyllä niin mieli lepää ja jää stressi taka-alalle, kun pääsee edes hetkeksi pois kaupungin hälinästä ja ainaisista ajatuksista koskien töitä. Jos se kaffeekupillinen ja herkullinen pulla maalaiskaffilassa hyvällä maisemalla saa mielen pirteäksi.

Luontoon tutustuminen

Maakuntamatkalla kannattaa tutustua myös luontoon

Miksi siis aina suunnata vapaapäivillä tai lomalla kohti Euroopan suurkaupunkeja, kun kotimaassakin on mieletön määrä mökkejä vuokralla tai nättejä majataloja maaseudulla. Sen kuin vuokraa mökin jostain Jumalan selän takaa ja lähtee kalastelemaan järvelle, lämmittää saunaa, nauttii oluen ja kirmaa hyiseen järviveteen uinnille keskellä yötä. Jo lähtee ajatukset suurkaupunkien vilskeestä ja töistä, ainakin siksi aikaa kun yrittää haukkoa henkeä kylmässä järvivedessä! Unohtamatta toki sitä, kuinka hienoa on oikeasti grillata makkaraa ja vaahtokarkkeja avotulella ja kuunnella hiljaisuutta. Ja nimenomaan se hiljaisuuden kuunteleminen onkin ehkä parasta koko maakuntamatkailussa. Ja hei, unohtamatta niitä ihania öitä hyttysten kera! Mikä voikaan olla mukavampaa maaseudulla, kuin kuunnella Bob Marley hyttysen laulamana. Tai ainakin niin voi itselleen uskotella, kun kolmatta tuntia yrittää ottaa nirriä pois siltä saakelin ötökältä, joka surraa jatkuvasti korvasi vieressä..

Jaksaa, jaksaa..

Allekirjoittaneelle on työn puolesta jokseenkin tuttua ajella pisin maakuntia. Tosin työnpuolesta ei aina niin ehdi maisemia katsella, kun pellot ja metsät viuhuvat ohi pillien vinkuessa ja yön pimeinä tunteina maiseman on valaisuut vilkkujen sininen valo. Vapaa-ajalla kuitenkin on mukava hypätä autoon ja lähteä nuuskimaan uusia paikkoja, joista voi löytyä uusia hienoja reittejä uusiin hienoihin paikkoihin.

Aina ei tarvitse suunnitella monen sadan kilometrin matkaa kohti tuntematonta, vaan voi vain hypätä autoon ja ajaa. Niin, siis ajaa ilman määränpäätä. Kaatsella maisemia ja yhtäkkiä huomata olevansa jossain paikassa, josta joku on joskus jaaritellut kanssasi. Pysähtyä järven tai meren rantaan ja ihan vaan haistella raikasta ilmaa. Ukonilmalla loikata autoon, parkkeerata meren rantaan ja katsella miten voimakas ja ennustamaton sekä ilma että meri voi olla. Nautinnollista ja rentouttavaa!

Author:Seutuportti