Home Yleinen, Yrittäjyys, Yrittäminen • Hyödyttääkö kirjanpidon opiskelu pienen yrityksen omistajaa?

Hyödyttääkö kirjanpidon opiskelu pienen yrityksen omistajaa?

 - 

Yrityksen taloushallinto ja kirjanpito ovat tärkeä osa yrityksen toimintaa. Sen avulla ilmoitetaan viranomaisilmoitukset, palkat, verot, tulot ja menot. Kirjanpito kertoo yrityksen taloudellisen aseman, varallisuuden ja tuloksen. Kannattaako pienen yrityksen omistajan sitten opiskella taloushallintoa?

Älä lähde tyhjästä

Mikäli sinulla ei ole mitään käsitystä kirjanpidosta, et ymmärrä taloushallintoa tai ole koskaan tarkastellut tasetta ja tuloslaskelmaa, on ainakin muutama asia mitä kannattaa opiskella. Tutustu yritysmuotosi tuloslaskelmaan ja taseeseen sekä siihen mitä nämä raportit kertovat yrityksen tilasta. Tuloslaskelma kertoo toiminnan tuloksen ja menojen rakenteesta sekä tämänhetkisestä tilasta. Tase taas kertoo yrityksen taloudellisesta asemasta, mitä se omistaa, onko sillä saatavaa tai velkaa. Tasetta tarkastelemalla saat selville varallisuuden, velkojen ja oman pääoman määrän sekä suhteen; onko yritys velkainen vai omavarainen sekä kuinka maksuvalmis se on. Mikäli kirjanpidon termit ovat sinulle täysin vieraita, älä lähde tekemään kirjanpitoa itse. Opiskeluun menevä aika on pois sinun omasta tuottoisasta toiminnasta eli siitä ajasta, kun voisit tehdä työtäsi yrittäjänä rahaa tienaten.

Mikäli sinulla on jo käsitystä kirjanpidosta ja yritystoimintasi on pienimuotoista, voit toki tehdä kirjanpitosi myös itse. Pienen yrityksen kirjanpito maksaa noin sata euroa kuukaudessa. Säästö voi tuntua merkittävältä, mutta huomioi aina kuinka paljon aikaa ja vaivaa itseltäsi kuluu kirjanpidon hoitamiseen. Kaikki yrityksen taloushallintoosi käyttämä aika on pois varsinaisesta työstäsi. Kun yritys kasvaa, myös kuittien ja kirjausten määrä kasvavat. Myös kirjanpitoon käyttämäsi aika kasvaa ja tällöin kasvaa myös virheiden mahdollisuus. Kirjanpidon tulee myös olla täsmällistä, joten eräpäiviä ei parane unohtaa tai viranomaisilmoitusta palauttaa myöhässä. Omassa kiireessä asiat voivat kuitenkin unohtua tai ne jäävät viime tinkaan. Onko sinulla joku, jolta voit kysyä ollessasi epävarma? Pienen virheen oikaisuun voi kulua aikaa ja rahaa, mikäli et tiedä tarkkaan mitä teet. Virheet ovat todennäköisiä ja niiden korjaamiseen menee aikaa ja rahaa, puhumattakaan virheiden tuomasta turhautumisesta ja stressistä.

Tutustu kirjanpitoosi ja ymmärrä lukemasi

Vaikka et tekisi kirjanpitoasi itse, on kuitenkin tärkeää tietää mistä puhutaan. Jos kirjanpitäjäsi lähettää sinulle kuukausittain raportteja tai ilmaisee huolensa velka-asteesta, olisi yrittäjän tärkeä tietää mistä puhutaan ja mitä luvut kertovat. Oman yrityksesi raportteja tarkastelemalla olet itsekin ajantasalla yrityksen tilanteesta ja velvoitteista. Opiskele taloushallintoa ymmärtääksesi mistä luvut muodostuvat. Yrityksen tulos ei tarkoita tilillä olevaa rahaa. Kaikki tillillä oleva raha ei ole sinun omassa käytössäsi miten haluat, jos sinulla on vielä maksamattomia alv-velkoja, veroja tai ostolaskuja. Älä anna tilin saldon hämätä, se ei kerro yrityksesi tuloksesta vielä mitään. Vaikka tili olisi vuoden lopussa tyhjä, on sinulle vuoden aikana voinut kertyä verotettavaa tuloa. Seuraamalla lukuja osaat varautua menoihisi sekä arvioida tulevia tuloja.

Hyvä kirjanpitäjä on tukenasi ja yhteistyö kantaa pitkälle

Kirjanpito

Pienelle yrittäjälle riittää yhdenkertainen kirjanpito, mutta mikäli teet tilinpäätöksen, olet alv-velvollinen tai haluat seurata tarkemmin yrityksesi taloutta, on kahdenkertainen kirjanpito parempi (alv-tapauksessa pakollinen) vaihtoehto. Tilitoimisto käyttää lähes poikkeuksetta kahdenkertaista kirjanpitoa. Menetelmää ei tarvitse tarkemmin tietää ellet tee kirjanpitoasi itse. Perusasiat kuten yrityksesi yleisimmät kirjanpitotilit ja tiliöinnin voit hyvin opetella ja ne tulevat usein toimintasi kautta tutuiksi. Mitä tarkemmin toimitat kirjanpitoaineistosi, sitä nopeampaa ja todennäköisesti halvempaa kirjanpitosi on. Pidä siis kuittisi tallessa ja toimita ne ajallaan, mieluusti vielä järjestyksessä. Sähköinen taloushallinto on reippaassa kasvussa, joten kuittien lähetys ja raportoinnit onnistuvat sähköisesti, nopeasti ja helposti paikasta riippumatta. Tilitoimiston kautta pääset myös verkostoitumaan ja saat arvokkaita neuvoja. Kirjanpitosi ja taloushallintosi hoitavat ammattilaiset, joita voit konsultoida esimerkiksi verotusta, palkkahallintoa tai yritysmuotoa koskevissa asioissa. Tuet toista yrittäjää, eli kirjanpitäjää ja voit verkostoitua myös muiden yrittäjien kanssa.

Kirjanpitoa ei ehkä kannata lähteä suorilta käsin itse tekemään, mutta ehdottomasti kannattaa osata hieman taloushallintoa. Olet valmiimpi, osaavampi ja ennakoivampi yrittäjä, mikäli tiedät mitä luvut sinulle kertovat. Niistä voi löytyä hälytysmerkkejä jo ennen kuin itsestäsi tuntuu tiukalta tai sitten huomaat, että stressistä huolimatta, yritykselläsi meneekin hyvin. Kirjanpito ei ole vain kuivia numeroita, vaan tärkeä työkalu toiminnallesi.

Author:Seutuportti